Sıkça Sorulan Sorular
Konut alımından sonra Evinizi teslim aldıktan sonra, KKTC elektrik kurumuna bizzat başvurmanız eve elektrik sayacınızın bağlanabilmesi için Depozito ve işçilik ücretinin kuruma ödenmesi gerekmektedir veya sayaç varsa üzerinize isim değişikliği yaptırmanız gerekir. Su Bağlantısı içinse Eğer Site ortak kullanımında farklı bir sistem var ise şirkete danışarak, eğer Bölge belediyesinin kontrolünde ise sorumlu belediyeye başvurarak Su sayaçları müşteri tarafından bağlatılır. Tüm bu işlemler alıcının veya resmi yetki verdiği bir kişi tarafından yapılır.
1. Yabancıların Kıbrıs’tan Konut alımı ile ilgili kurallar / haklar nelerdir ?
Yabancı müşteriler Kıbrıs’tan 1 adet ev ve 3 Dönüme Kadar Arazi alma hakkına sahiptirler. Daha fazla mülk edinmek isteyen yabancılar Avukatları aracılığı ile mülk sayısını artırabilirler. Bunun için Trust Company adı altında aktif olmayan bir şirket kurulur ve bu şirket adına istenen sayıda konut ve arazi alınabilir.
2. Konut alımı Sırasında uygulanan, evin fiyatı dışında vergiler var mıdır ? Varsa Nelerdir ?
Konut alımı esnasında Evin Fiyatı dışında alınan vergiler: Damga Pul ücreti: %0.5 oranında Vergi dairesine kontratın pullanıp resmileşmesi için kontrat aşamasında ödenen vergidir. KDV: Kontrat Bedeli üzerinden %5 oranında Vergi Dairesi için müşteri tarafından ödenen vergidir. Ev teslimi gerçekleşmeden önce ödenir.Trafo Katkı + Altyapı ve Bağlantılar: Devlet elektrik, Telefon, su ve diğer altyapı bağlantılarını gerçekleştirmediğinden bu masraflar müşterilere eşit olarak bölünür. Ortalama £1500 – £2500 arasında bir tutar olarak müşterilere bildirilir. Ev tesliminden önce ödenir. Tapu devir Harcı: Konut alım izninin avukat tarafından alınmasının ardından, Müşterinin evin tüm borcunu ödemesi ve evin tapularının hazır olması durumunda, KKTC Tapu dairesinin yapacağı konutun fiyat değerlendirmesi sonucuna göre, değerin %3 ‘ü oranında tapu deviri sırasında ödenir.