KUZEY KIBRIS
Kuzey Kıbrıs sihirli bir adadır ve "Akdenizin İncisi" ünvanına sahiptir. Bozulmamış zengin, doğal güzellikleri ile Beşparmak Dağları, yüksek çamları, yaban çiçekleri ve doğal bitki örtüsü ile kaplı olup deniz ve plajları ile berrak suları altın gibi kumsalları ile ünlüdür.
Kuzey Kıbrıs Akdeniz'de üçüncü büyük adadır. Türkiye'ye 65km, Suriye'ye 100km, Mısır'a 420km mesafededir.
Kısa tarihçe
Kıbrıslı Rum ve Türkler arasında geçen uzun, olaylı yıllardan sonra, 1974 yılında ada Kuzey Kıbrıs ve Güney Kıbrıs olmak üzere ikiye bölündü. Kuzeye Türkler yerleşti. Güneye ise Rumlar yerleşti. Kuzey ve Güney arasında sınır olarak yeşil hat yer almaktadır.
Geçmişte toplumlar arası bir çok hadise olmasına rahmen, şu anda adada sakin bir ortam vardır ve her iki tarafın liderleri Birleşmiş Milletler gözetiminde adada kalıcı bir barış için büyük çaba göstermektedirler.
Genel Bilgi
Kuzey Kıbrıs'da 5 ana bölge vardır:
-
Gazi Mağusa
-
Girne
-
Güzelyurt
-
İskele
-
Lefkoşa - Başşehir
Kuzey Kıbrıs'ın alanı; bütün Kıbrıs'ın 1/2'dür. Yani 3355km2'dir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet'inin bayrağı beyaz renkte olup üzerinde kırmızı ay yıldız bulunmakta, ayrıca üstte ve altta kırmızı renkte yatay çizgiler vardır.
Kuzeyden Güneye veya Güneyden Kuzeye geçişlere açık 5 sınır kapısı vardır. Bu kapılar 24 saat hizmete açıktır. Bu kapılardan Avrupa vatandaşları da yararlanmaktadır. Giriş-cıkışlarda kimlik kartı veya pasaport kullanılmaktadır.
İklim
Kuzey Kıbrıs yazları sıcak, kışları ılık bir iklime sahiptir. Yaz mevsimi Nisan ayından, Kasım ayı sonuna kadar yani sekiz ay sürmektedir. Temmuz Ağustos aylarında sıcaklık 35°C'yi aşabilmektedir. Kış mevsimi ılık geçmekte ve ortalama sıcaklık 19°C civarındadır.
Dil
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmi dili Türkçe olup, İngilizce yaygın ikinci dil olarak konuşulmaktadır.
Mutfak
Kuzey Kıbrıs mutfağı çok zengindir. Birçok meze çeşitleri yanında et - tavuk kebap, mantı, pirohu, mölehiya v.s. gibi kendine has yemek çeşitlerimiz mevcuttur. Büyük şehirlerimizde ayrıca Uluslararası yemeklerimiz de vardır.